Upp

Intervjuer med elever

Linnea Kristensson, 19

Lindholmens tekniska gymnasium

 

Jag går tredje året på sjöfartsutbildningen med inriktning däck på Lindholmens tekniska gymnasium. Jag gillar sjöfartsämnena mest och att klassen får jobba tillsammans på övningsfartyget Origo där vi gör olika uppgifter både på däck och i maskin samt säkerhetsövningar.
 Praktiken gjorde jag på tre olika fartyg. Då fick jag lära mig vad det innebär med däcksarbete och hur det fungerar uppe på bryggan. 
I höst kommer jag att läsa vidare till fartygsbefäl på Chalmers.

Andree Nielsen, 19

Öckerö gymnasieskola

Jag läser tredje året på Sjöfartsprogrammet, inriktning Maskin, på Öckerö gymnasieskola.
 Skolan ligger alldeles vid vattnet, granne med Öckerö Maritime Center, där eleverna får sin utbildning i Basic Safety.
 På vår skola går man ut på praktik under första terminen, det är bra att man snabbt ser om sjölivet är något som passar. Eftersom de flesta flyttat hemifrån för att börja här blir gemenskapen i klassen väldigt stark.
 Det bästa med att läsa till vaktgående maskinpersonal (motorman) är att man får en insikt i arbetssituationen och lär sig yrket. Jag har bl.a. gjort praktik på Silja Symphony och Finnclipper. Jag fick ett fint bemötande, lärde mig mycket och tyckte att det var väldigt kul ombord. Jag vill tipsa alla om att hålla en god kontakt med sina gamla praktikplatser för framtida arbetsmöjligheter! Det är viktigt att ta egna initiativ och visa att man vill jobba och lära sig, det minns redarna inför framtida rekryteringar.

Carl-Johan Grenestedt, 18

Sjömansskolan i Stockholm

 

Jag läser tredje året på Sjömansskolan i Stockholm, inriktning maskin. Senare tänker jag plugga vidare till sjöingenjör på Sjöfartshögskolan i Kalmar. Jag siktar på att bli teknisk chef och skulle vilja testa olika fartygstyper när jag pluggar. Jag trivs med Sjömansskolan och tycker att det är jättebra att man får kombinera praktiskt arbete ombord på skolfartyget M/S Polfors, samtidigt som man har möjlighet att få alla poäng som behövs för att kunna läsa vidare på högskola. Under årskurs två var jag ute på APL på isbrytare och tankfartyg i totalt 10 veckor och det var väldigt lärorikt.

Wanessa Klar, 18

Törnströmska gymnasiet

 

Jag läser sista året på Sjöfartslinjen, inriktning däck, på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Det är en bred och rolig utbildning. Första året seglade vi med Gladan runt Kanarieöarna under en månad. Det var bra att komma ut på sjön och lära sig sjömanskap, tålamod och att leva tätt inpå varandra. Under utbildningen har jag även seglat med MS Michael Sars och gjort praktik på Viking Cinderella. Mina klasskamrater kommer från olika platser i Sverige och det tycker jag är roligt. Skolan ordnar boende. Efter studenten har jag fått sommarjobb som jungman. Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet för att få erfarenhet. Framtiden ser ljus ut, det verkar vara enkelt att få jobb. Jag tror att jag kommer att läsa vidare till sjökapten om ett år eller två.