Upp

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet

På restaurang- och livsmedels­programmet får du lära dig hantverket med mat och bak­verk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livs­medel. Du lär dig både traditionella och moderna hant­verks­­mässiga metoder inom professionell mat­lagning, bakning och servering. Det handlar om mål­tiden som hel­hets­upplevelse, för­säljning, service, hygien, närings­lära, special­kost och alkohol­servering.

 

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service. Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

 

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen. Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa. Programmet har två inriktningar och finns på ett antal orter i Sverige.

 

Bageri och konditori
Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

 

Kök och servering
Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

 

Jobb efter utbildningen
Vill du arbeta ombord på ett fartyg efter din utbildning? Inom sjöfarten finns ett stort behov av både kockar och kallskänkor. Du får ett omväxlande arbete där du arbetar intensivt när du är ombord och där du är ledig lika lång tid som du arbetar. Arbetar du t.ex. en vecka ombord så är du ledig lika länge.

 

Se filmerna med Glaiza som arbetar ombord på ett passagerarfartyg

Se Skolverkets film om restaurang- och livsmedelsprogrammet

Läs mer under Karriärvägar
Klicka på Intendentur – Gymnasium – Kock.