Kock
KOCK
ARBETSUPPGIFTER
Som köksmästare har du både ekonomi- och personalansvar, leder och fördelar arbetet i köket, gör menyer till restaurangerna ombord samt alla inköp av mat och köksutrustning. Köksmästaren innehar en befäls/chefsbefattning ombord.
Som kocksteward jobbar du oftast ensam i köket och till din hjälp har du en mässman* som bistår dig med enklare sysslor i kök och personalmatsal samt städar och tvättar lakan och handdukar ombord. Kockstewarden är också personalkock och lagar all mat ombord till besättningen, som oftast består av 12–20 personer beroende på fartygstyp och storlek. I arbetet ingår också att göra inventeringar och beställningar som sedan befälhavaren godkänner. Kockstewarden ansvarar också för att all mat, kylar och frysar håller rätt temperaturer och att det är rent och snyggt i köket.
Foto: Stena Line
Som kock lagar du mat till gästerna ombord på passagerarfartyg och utför samtliga förekommande arbetsuppgifter i köket, precis som på en restaurang i land. Arbetet leds och fördelas på de flesta fartyg av köksmästaren som har det yttersta ansvaret.
Kocksteward är en befattning som oftast finns på fartygstyper där man inte har passagerare.
Utöver ordinarie arbetsuppgifter ingår du också i fartygets säkerhetsorganisation. Säkerhetsövningar arrangeras regelbundet efter ett givet schema
*Befattningen benämns mässman enligt Transportstyrelsens regelverk och kan vara en man eller en kvinna.
BEHÖRIGHETER OCH CERTIFIKAT
För att arbeta i någon av ovanstående befattningar krävs vissa behörigheter och certifikat.
Behörigheter
Fartygskockscertifikat*
Certifikat
• Basic Safety (grundläggande säkerhetsutbildning)
• Grundläggande sjöfartsskyddsutbildning (gäller för befattningen kock)
• Sjöpersonal med särskilda sjöfartsskyddsuppgifter (gäller för befattningarna köksmästare och kocksteward)
För att arbeta ombord krävs även
• Sjöfartsbok
• Giltigt pass
• Läkarintyg för sjöfolk (utfärdas av läkare godkänd av Transportstyrelsen)
* För att erhålla Fartygskockscertifikat ska sökande hos Transportstyrelsen vara minst 18 år och ha en godkänd utbildning. Utbildningsbeviset ska avse kurser samt arbetsförlagd praktik för yrkesexamen från restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering. De kockar som oavsett fartygstyp hanterar besättningens mat måste alla inneha ett Fartygskockscertifikat.
LÄNKAR
På länken Transportstyrelsen, välj:
Behörighetsgrupp: Intendentur
Behörighet: Fartygskock